Reklama
 
Blog | Kateřina Mahdalová

Hledá se největší šmírák

Už jste si nechali zjistit, jestli je vaše dítě opravdu vaše? Víte, ve kterých databázích figuruje vaše jméno? Už vám sebrali DNA? Víte určitě, že nikdo nesleduje každé vaše ťuknutí do klávesnice a nekouká na monitor? Tušíte, kde se zrovna nachází vaše zdravotnická dokumentace? A proč ministr Říman tak moc touží, aby nejen policie, ale i (poněkud hůře kontrolovatelní) civilní rozvědčíci a vojenští zpravodajové věděli, kdo, kdy a komu telefonoval, jak dlouho hovor trval i kde se telefonující zrovna nacházeli?

Naléhavá potřeba upozorňovat na zásahy do soukromí se objevuje už od konce 90. let v celé Evropě, ale současná legislativní smršť, která nemá v historii obdobu, tuhle potřebu dělá ještě naléhavější.

Výčet hříchů státních institucí i soukromých firem, které zasahují do soukromí občanů, zdaleka není u konce a veřejnost ho má ve svých rukou. Tady. Letos počtvrté.

Soutěž „o největšího slídila“ s názvem Big Brother Awards se koná téměř ve dvaceti zemích světa a její název je inspirován proslulým románem George Orwella 1984. (Pořadatelská nevládní organizace Iuridicum Remedium připomínkuje zákony, upozorňuje na zásahy do soukromí, dává podněty ke kontrole Úřadu na ochranu osobních údajů a tipy od občanů oceňuje a bere je velmi vážně.)

Sleduji, sleduješ, sleduje

Velkou kritiku sklidila čerstvě schválená novela zákona o elektronických komunikacích, která nařizuje telefonním operátorům shromažďovat informace o tom, kdo, kdy, kam a odkud volal, včetně záznamů o nepřijatých hovorech, a navíc jim náklady s tím spojené proplácí stát navzdory tomu, že ve většině evropských zemí se na ně z peněz daňových poplatníků buď jenom částečně přispívá, nebo se neproplácejí vůbec.

Odsouzení se dostalo také novému zákonu o policii, podle něhož například vyšetřovatelé mohou odebírat vzorky DNA lidem obviněným z méně závažných trestných činů, a samoúčelně tak plnit Národní databázi DNA, plus předávat informace zpravodajským službám, v současné době jen obtížně kontrolovatelným.

And the Big Brother goes to… 

Nominaci na cenu Velkého Bratra si letos vysloužila také firma, která nabízí zaměstnavatelům program umožňující sledovat veškerou činnost zaměstnanců na počítači. „Odposlech ICQ, logování ICQ, chatů, emailů, sledování surfování na internetu, monitoring stisknutých kláves, kopírovaného textu, psaní,“ popisuje firma na svých internetových stránkách a přidává „sledování komunikace ICQ i Skype partnerů i partnerek, odposlech emailů a různých chatů“.

Ředitel společnosti Goldsilver Pavel Maletínský si jakožto obhájce sledování zaměstnanců „vykoledoval“ nominaci na cenu Big Brother v kategorii Výrok roku: „Změní se image firmy, všichni se tváří tak, jako by se na ně pořád díval šéf. Zákazníci se setkávají jen s milými a usměvavými zaměstnanci, protože kdo se chová ke klientovi jinak, logicky končí…“
 

V minulých třech ročnících v soutěži „uspěl“ například bývalý policejní prezident Jiří Kolář za výrok: „Já vedu rozhovory a ať si je každý odposlouchává, jak chce. Když si je člověk jistý, že nic nespáchal, může mu to být jedno.“ Oceněna byla také Komerční banka za shromažďování a uchovávání osobních údajů o bývalých zákaznících nebo i pouhých zájemcích o služby banky či město Plzeň za on-line přenos dění v soukromém bytě, které snímala kamera městské policie. A pikantní testování DNA.

Reklama