Reklama
 
Blog | Kateřina Mahdalová

Novinářský „majstrštyk“

Kolosální zprávu nikdo nepřehlédl, zaplácla všechny noviny. Patafyzikům se pak po jejím přečtení dostalo inspirace, jaká přichází jen zřídka. Reportér TV Nova Janek Kroupa s partou kluků z MF Dnes několik měsíců pátrali a investigovali a sherlockovali a holmesovali a bodie-doylovali...

… a teď vynesli na světlo boží skutečnost, že poslanec za ODS Jan Morava je prosťáček neštítící se estébáckých praktik.

Motivy žurnalistického pátrání ale doteď moc jasné nejsou –  že by „načapat“ premiérova kamaráda a lobbistu Marka Dalíka, jakými způsoby se možná snaží kompromitovat poslance-potížistu Vlastimila Tlustého? Počínání reportérů navíc vykazuje známky amatérismu. A vůbec je to kus veskrze nevydařený.

Stačí zalistovat sobotní MFD: Velký rozhovor s Janem Moravou, palcové oznámení „Topolánek zuří“, rudý nápis „Politický skandál“, rozhovor s poslankyní zelených Olgou Zubovou, jejíž dceru nechal Morava špiclovat, anketní sloupek s politiky z ODS, kteří se většinou přimlouvají za to, aby jejich kolega složil mandát, a k témuž vybízejí i Vlastimila Tlustého, který podle nich ono „pátrání“ vyprovokoval.

Plus kopnutí si do mrtvoly ze strany reportéra Tomáše Syrovátky a sdělení novináře Jiřího Kubíka, že ho taky štve (stejně jako Moravu), „že osmdesát procent lidí považuje politiky za hajzly“.

Dvojice reportérů Petr Suchomel-Jakub Pokorný se pak snaží čtenářům namluvit, že hru rozpoutal poslanec Morava, nikoli oni spolu s Jankem Kroupou, kteří Moravu prostřednictvím najatých „detektivů“ oslovili. Výčtem uplynulých událostí, jako byla letošní prezidentská volba nebo setkání prezidentova kancléře Jiřího Weigla s lobbistou Miroslavem Šloufem, se pak chlapci snaží dovodit, co asi původně chtěli dokázat – totiž že české politické dění ovlivňují špiclové a vyděrači. 

To vše je proloženo velkými fotkami plačícího Moravy a doplněno o nepěkné vzkazy, které mu nechala veřejnost na jeho webových stránkách.

Velké ryby, které svými skutky opakovaně vybízejí k zevrubnému prozkoumání českého politického zákulisí, zůstávají zcela stranou. Nabízejí se otázky: Proč reportéři nedotáhli svou práci do konce? Proč se spokojili s tím, že jim na (nevydařenou) vějičku skočil jeden jediný chudák?

 

Reklama