Reklama
 
Blog | Kateřina Mahdalová

Pohádka o potrefených myslivcích

Bylo nebylo, ve Vysokých Tatrách žil svišť skalní a sežral ho orel. Tedy on to byl sokol, ale my to tehdy nesměli říkat. Chcete jinou pohádku? Bylo nebylo, myslivci nikdy nezastřelili rysa. Tedy zastřelili, ale nesmělo se to říkat. Při pohledu na stížnost z pera myslivecké jednoty, jež dorazila Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, naskakují repliky z Werichových a Horníčkových Forbín zcela automaticky.

Večerníčkové hrdiny Ťapa a Madlu si minulý týden vzal na mušku tajemný muž v zeleném (hlas Josefa Somra dětem v tu chvíli říká, že to je špatný lovec) a zdálo se, že s rysím kotětem a jeho psím kamarádem je konec. V pohádce to dobře dopadlo, ale teď jde Madle a Ťapovi o existenci doopravdy. Míří na ně celá lesnická jednota. Díl Večerníčku, kde se myslivci cítí být prezentováni jako násilníci, chtějí nechat úplně stáhnout z vysílání. Už nikdy nepouštět. Důvod? „To je útok na lesníky, na myslivce. Jak je vůbec možné něco takového dětem ukázat?“ rozhorlil se na stránkách tisku jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Jaroslav Kostečka. „Z psychologického hlediska musela tato část seriálu zanechat v dětech dojem, že myslivci jsou jako skupina špatní lidé, pro které jsou podobné skutky normální… Tento díl dle našeho soudu jednoznačně podporoval tvorbu averze vůči této skupině obyvatel."

Dětem bylo v minulosti (i dnes!) možné ukázat leccos: Krkonošské pohádky s „kapitalistou a vykořisťovatelem“ Trautenberkem, Pata a Mata (je snad každý kutil takový nešika?), hamižného řezníka Krkovičku, který dělal klukům Jájovi a Pájovi jenom zle (řezníci teď v souvislosti s mysliveckým protestem říkají, že Krkovičku berou s nadhledem), ale nutno připustit, že tohle není argument. Jenže bráno z druhé strany, argument není ani fakt, že podle jisté skupiny lidí (zde lesníků) děti tento díl Večerníčku nepochopí. Proč je podceňovat? Ony přece dobře chápou – leckdy lépe než dospělí -, co je dobré a co ne. Když se řekne, že ten, kdo střílí na Madlu a Ťapa, je špatný lovec, je to prostě špatný lovec. Pak jsou ještě dobří myslivci, kteří na chráněná zvířata nestřílejí. Stejně jako u řezníka Krkovičky: nejde o profesi, ale o špatnou vlastnost. Onen myslivec mohl být klidně pytlák, stejně jako řezník mohl být klidně drogista.

A tak humbuk kolem jednoho špatného myslivce spíš vzbuzuje otázku, zda se neozvala potrefená husa. Tvůrce večerníčku Václav Chaloupek, sám bývalý myslivec, je přesvědčen, že důvod k rozhořčení mají lesníci proto, že si „leckterý z nich rysa už střelil“. Z diskuse na stránkách www.myslivost.cz je patrné, že dotčeni se cítí být ti, kdo o sobě tvrdí, že svoje „řemeslo“ dělají poctivě a nechtějí být vhozeni do jednoho pytle s nějakými individui. „Myslivcem se to dá těžko nazvat, když střílí na rysa a psa loveckého plemene,“ píše lesník Radek Kotrč. „Jsem nyní zvědavý, jak se zachovají naši zástupci z ČMMJ. Jestli k tomu zaujmou netečný postoj, tak ať položí funkce. Myslivosti a lesu zdar!“ Reakce, která následovala, je známa: vedení jednoty požaduje po České televizi omluvu a stažení „závadného“ dílu.

Reklama

Ťapa a Madlu teď vystřídali ideologicky i jinak nezávadní Křemílek a Vochomůrka a prozatím je klid. Přesto bude zajímavé „mysliveckou kauzu“ sledovat. A doufat, že televizní radní nespáchají nějakou nepředloženost.