Reklama
 
Blog | Kateřina Mahdalová

Porod ve Vyškově: Podepiš, anebo ven!

"Stáli přede mnou tři doktoři a říkali, že když to nepodepíšu, nemohou mě ošetřit," vzpomíná paní Ambrozová na svůj příjezd do porodnice ve Vyškově. Měla každou chvíli porodit, nemocnici si vybrala po zralé úvaze - z Olomouce to měla kousek a přístup personálu se jí při předchozí návštěvě líbil.
Jenže po příjezdu k porodu paní Ambrozovou zaskočilo, když jí předložili předtištěný dokument a k tomu ultimátum. "Měla jsem předem souhlasit se vším, co se mnou budou dělat, a to jsem nechtěla. Nikdo mi předem nic nepopsal," říká paní Ambrozová. Když jsem to odmítla podepsat, normálně mě vyhodili." Nakonec se narychlo přesunula do porodnice v Brně.

(tento text mi dnes otiskly Hospodářské noviny, můj chlebodárce, a já ho s jeho laskavým svolením nyní přetiskuji v naději, že rozpoutám širší diskusi)

"Informovaný souhlas je proces, ne jen pouhý podpis formuláře," říká bývalý ministr zdravotnictví, nyní poslanec za ČSSD David Rath. "Vlastní souhlas zahrnuje zdůvodnění nutnosti zákroku nebo operace a jasné vysvětlení rizik a přínosů jak pro matku, tak i pro plod a nabídku alternativních postupů."

Jenže přesně tohle paní Ambrozové nikdo z přítomných lékařů nenabídl. Dostala k podpisu dokument, který mají HN k dispozici a v němž se praví: "Souhlasím s navrženým vyšetřením, postupem léčení (operací a způsobem znecitlivění), který mi byl navržen a o kterém jsem byl informován." Liga lidských práv dokument považuje za protiprávní.

"Pokud tohle podepíšete hned po příjezdu do porodnice ještě dřív, než vás lékař s čímkoli seznámí a než si to promyslíte, vzdáváte se svých práv na informovaný souhlas," říká Michaela Kopalová, právnička z ligy. V praxi to znamená, že následně se lékař může pustit do jakýchkoli zákroků bez nutnosti informovat, proč je provádí, jaká jsou rizika, a zbaví tím rodičku možnosti volby.

Rodičky si stěžují

Obdobné dokumenty nedávají k podpisu rodičkám jen ve Vyškově, ale například v Praze na Bulovce nebo v Podolí. Liga lidských práv jenom za prázdninové měsíce přijala desítky podnětů od rodiček samotných i od občanských sdružení, které poslaly téměř identické formuláře. "Ve všech je stejný požadavek, totiž že rodička bude plně akceptovat rozhodnutí lékaře," říká Michaela Kopalová.

V jedné stížnosti novopečená maminka píše, že ji lékař v porodnici strašil – když dokument nepodepíše, nepustí jejího manžela k porodu.

"Vím, proč se to děje, je to prostě jednodušší než se zdržovat nějakými diskusemi. Porodník přece ví, co se má udělat, a nepotřebuje, aby mu do toho někdo mluvil… Na druhou stranu osmi ženám z deseti vyhovuje, když jsou lékařem vedeny, mají absolutní důvěru v to, co s nimi provádí. A tomu pak logicky odpovídá poměr porodníků takzvaně osvícených a neosvícených. Ale slibte mi, že se moje jméno neobjeví v novinách," říká renomovaný gynekolog-porodník z Olomouce.

O praxi, kdy si lékaři často i nátlakem usnadňují práci, ví i stínový ministr zdravotnictví.

"To, co předkládají rodičkám v porodnicích, je naprosto nedostatečné a často i v rozporu se zákonem," zlobí se po telefonu David Rath. "V Německu nebo v Anglii jsem viděl, jak takový informovaný souhlas vypadá – jsou to velké složky s obrázky a velice jednoduchým textem, kde jsou popsané alternativy i možná rizika. A rodička pak dostane maximum času na rozmyšlenou – samozřejmě podle možností."

Primář vyškovské porodnice Josef Eim říká, že lékaři z jeho týmu pochybili. "Doktor má právo pouze doporučovat, nikoli nařizovat, tím méně pak dávat ultimáta," říká Eim.

"Na druhu stranu – já za nimi stojím, protože je chápu. Ve škole se naučili velké zodpovědnosti a kašlou vám na nějaký právní řád, když vědí, jaká rizika mohou nastat. Nemohou tu matku jen tak nechat, přihlížet a zasahovat jen když se něco děje. Tohle prostě doktorovi nedá."

Co musí ctít lékař

A v tom je podle právníků problém. "Lékař musí respektovat právní řád a smířit se s tím, že ne každý pacient nebo zdravá rodička stojí úplně o všechny vymoženosti, z nichž některé mohou být i nadbytečné. Musí prostě respektovat možnost volby," říká Michaela Kopalová. Stejně to vidí i ministerstvo zdravotnictví. Podle mluvčího Tomáše Cikrta je lékař povinen informovat, navrhovat, ale volbu nechat na pacientovi. Samotný podpis dokumentu je jen tečkou za celým procesem, jímž informovaný souhlas je.

"Neexistuje žádná výmluva, proč by podrobně informovat nešlo. Pokud lékař nestíhá, musí si to lépe zorganizovat." Mluvčí Cikrt také dává za pravdu Davidu Rathovi, pokud jde o obrázky a podrobné srozumitelné vysvětlení. "Tohle všechno mohly mít porodnice už dávno třeba na svých internetových stránkách. A už se měly naučit, že rodička je zákazník, s nímž si nemohou dělat, co chtějí."

Spor mezi paní Ambrozovou a vyškovskou porodnicí je v tuto chvíli v rukou v mediátora. "Nechci od nich žádné peníze," říká novopečená maminka. "Jenom si moc přeji, aby doktoři pochopili, v čem udělali chybu, a třeba se omluvili."

http://hn.ihned.cz/2-21986540-500000_d-df – tentýž text na stranách HN, včetně diskuse

Reklama