Reklama
 
Blog | Kateřina Mahdalová

Povídání v autě

Jeden známý mě tuhle vezl autem, na prázdné okresce porucha, hrabal v kufru, pak vyhodil do křoví něco dlouhýho, těžkýho...

Táta mi sem dal kost, toho si nevšímej, říkal, mluvil stejnou řečí jako já, ale vůbec jsem mu nerozuměla, jakou kost, proboha?, pak jsem mu měla podat z přihrádky sluneční brýle a našla jsem vedle nich blok, kde bylo v kolonkách pod sebou napsáno: žáby, myši, ptáci, ježci, kočky, psi, černá z., vysoká z., lidé. Všude byly čárky, nejvíc u žab; kolonka „lidé“ byla prázdná.

Asi viděl, že mě napadlo, že by mu po cestě se mnou mohla v kolonce „lidé“ přibýt čárka, tak říkal neboj, já nejsem žádnej ten… Chtěl si povídat a začal vyprávět o kosti, kterou před chvílí vyhodil z kufru, tahle byla poslední, ostatní už roztrousil po okolí, o srnci, kterého měl ještě půlku v mrazáku, přitom ho prý měl odevzdat myslivcům, ale nedal jim ho, protože kvůli němu málem přišel o krk, tak se aspoň nažral, a o Švédsku, kde je silná sociální politika, a tak to tam jednou pojede omrknout, a taky o svým tátovi a mámě a o tom, že ženy považuje za lidské bytosti, i Cikány a Rusáky a Němčoury… i myslivce.

Svět je babylón, říkal, a bylo jasný, jak to myslí, rumrajch, blázinec, dyk se na to koukni, a vytáhl zpod zadku Placákův Babylon, tohle čteš?, ptám se ho, no jasně, brácha mi to vozí z fakulty, maj to tam položený na schodech, zadarmo a není to špatný, akorát jsou trochu opožděný, teda reagujou pozdě, všechna ta politika je už dávno v jinejch novinách, ale Fridrichovy básničky, ty zase jinde v novinách nejsou, zeptaly se mě, kolik jsem literaturou vydělal, a já byl s odpovědí v prdeli. Nenapsal jsem velký dílo, nevydělal žádný prachy, děti se ode mě odvrátily… no není jedinej v prdeli, že jo.

Reklama