Reklama
 
Blog | Kateřina Mahdalová

Ruská lekce vhodného chování

Sama jsem na to mockrát myslela. Provést něco hodně nápadného, klidně nevkusného. Z bezmoci, ze vzteku, z lítosti. Když prezident Klaus ukradl v Chile protokolární pero. Když se Břeclav vyhecovaná sérií nepravdivých textů v novinách spikla proti Romům. Když Josef Dobeš ještě před svým úprkem z ministerstva prodloužil akreditaci plzeňským právům. Dosaďte si dle libosti, co kdy nadzdvihlo vás. Chtěla jsem zareagovat hodně viditelně. Upozornit skrze sebe na to, co mě tak pálí, nebýt na to sama.

Pussy Riot se na rozdíl ode mě odvážily vyřvat se v chrámu (a že v Rusku mají z čeho!). Chtěly na sebe upozornit? Jistě že ano! Prý musely vědět, co bude následovat. Samozřejmě, že to musely tušit, vždyť skrze sebe chtěly poukázat na poměry v putinovském Rusku – a o to snáz se do nich člověk vcítí. Jestli ale očekávaly mezinárodní skandál, který z oné „výtržnosti“ stát udělal? Těžko.

Z úst soudkyně opakovaně zaznívá slovo „nevhodné“. Mluví o chování, oblečení, nakonec i o údajné labilitě spojené s projevem vlastních názorů. Jaká ironie… Po sérii velmi „vhodných“ razií, domovních prohlídek, zatýkání, výslechů, zabavování majetku a skoro půlročním vazebním stíháním „výtržnic“, se nyní v přímém přenosu dozvídáme, co všechno Pussy Riot během půl minuty stihly: úmyslně se rouhaly a svým vystoupením v kuklách a barevných punčocháčích urazily city hned několika svědků, z nichž jeden „je věřící od roku 2010“. A zdaleka nejen to: dopustily se výtržnictví proti skupině obyvatel, v tomto případě proti stoupencům pravoslavné církve, porušily společenský pořádek, jejich chování bylo projevem náboženské nesnášenlivosti. Mnohé ruské duchovní přitom tento proces vůbec netěší, protože jen obrovsky rozděluje společnost, mluví se o zneužití pravoslaví. Kolikrát u soudu zaznělo jméno Vladimíra Putina, o němž Pussy Riot v chrámu zpívaly, resp. chtěly zpívat?

Soud nepřihlédl ani k tomu, kde a proti komu se konaly předchozí protesty skupiny. Propojování církve a státu? Politický dialog? Nezájem, soud prý neuvěřil. A tak zatímco minulé výtržnosti, urážlivější, vulgárnější, skončily jednou pokutou 1000 rublů (konkrétně za „akci“ na Rudém náměstí), nyní se veřejný přednes poněkud smířlivějšího textu, prosebného, opatřeného dokonce i melodií, neadekvátně trestá dvěma lety za mřížemi a v „nápravné kolonii veřejného charakteru“.

Velmi sledovaná bublina, která se „v civilizovaných zemích“ řeší pokutou nebo veřejně prospěšnými pracemi (a tedy logicky bez významnější publicity), se nafoukla do obrovských rozměrů přesně ve chvíli, kdy jiný moskevský soud zakázal pochod Gay Pride na dalších 100 let. Zjevně pod vlivem bezbřehé snášenlivosti, jejímž nedostatkem jsou prý vinny Pussy Riot.

Rusko i nadále zůstává nevyzpytatelnou zemí. 

Reklama