Reklama
 
Blog | Kateřina Mahdalová

Holubice

Přiletělas. Venušanka po drátě správně vypočítala, že to bude dneska. Skoro jsem jí nerozuměl, už špatně slyším. Pojď blíž, neboj se, krasavice, ještě nikdy jsem takovou nádheru neviděl, jak jsi běloučká, jen konečky křídel světlounce šedé, dech se mi tají nad tou čistotou… Počkej, dám ti kousek chleba, už je okoralý, já vím, já vím, zítra dostaneš něco lepšího. Langweil, ten špicbub, mi určitě ještě dá na dluh. Přijď, bude hostina. Teď musím spát. Přijdeš, viď?

Vždycky jsem zbožňoval ptáky. A kočky. Zvláštní, že? Ptáky a kočky. Naše kočka, tehdy u popa, bývala vznešená krasavice jako ty, dosud ji vidím. A cítím jiskry v kožichu, ano, zbožňuju jiskry. Když Dane spadl z koně, pořád jsem ji hladil, nejdřív od hlavy k ocasu, pořád jedním směrem, pak zase opačně. V tom jiskření se ztrácel popův pláč. Dnes povečeříme koláč, vezmi si. Třicet devět kousků: tři pro tebe, tři pro mě, další tři pro tebe…

Kde jsi, krasavice? Tady máš tři kousky, dneska víc nemám. Pejzatý mi nic nedal. Říkám mu, máš zlatou duši, k troškům dáváš trošky, k rozkvětu všeho lidstva bez předkožky. To jsem si půjčil z La Pucelle d’Orléans, pořád ji ještě umím zpaměti. Stejně jako všech dalších sto svazků cher Monsieur Voltaire – vytištěných drobným písmem! Jak to to monstrum zvládlo napsat!

Neodmítej, musíš něco sníst. Hladovění je zlé, musíš něco vážit. Bez hmotnosti není energie. A také, ano, na ty nesmím zapomenout, energii nesmí brzdit žádné třecí síly. Žádná nevědomost, žádné šílenství. Vím, že mi rozumíš. Dneska si k tobě nesednu, jsem příliš slabý. Ach, lásko, jak jsi dobrá. Jak jsi lehoučká, když usedáš na přikrývku, ten sotva znatelný dotek mi přináší nadpozemské blaho.

Vrací se mi sen o jednom zapomenutém Čechovi. „Může něco tak bídného jako křesťanství mít čistý vznik? Naopak: Vznik tento je pořád čistší, než co z něho vyrostlo,“ opakuje mi dokola. Ech, sentimentální hřích nevzdělaného filosofa. Nechci na něj myslet. Od Venušanky vím, jak nešťastník dopadl; opuštěný, slabý, hladový, nemocný. Přehnal to se stimulanty, musel předčasně zemřít. Těm já se vyhýbám, žádná káva, čaj, tabák, zřekl jsem se i masa. Nevěděl, že náboženství nesmějí zaniknout – musí se změnit jejich podstata.

Musím toho ještě tolik dokončit…

Něco ti povím: podstatou náboženství se musí stát lidská rasa. A nechce-li lidstvo přijít o budoucnost, musí zamezit chovu nezdravých. Vadných. Nežádoucí geny se nesmí dál množit. Vím, že to přijde už brzy, v jednadvacátém století.

Lidstvo udrží při životě hygiena, tělesná kultura, abstinence od stimulantů. Káva nebo tabák nezaniknou násilně, prostě vyjdou z módy. Nikoli však alkohol, ten věčný elixír života. Základní přírodní produkty jako mléko, med a pšenice přinesou pravý gurmánský požitek nejdřív těm nejchytřejším, pak celému lidstvu. Jen šílenec bude pít nesterilizovanou vodu…

Vím, chceš se rozloučit.

Civilizované státy přestanou investovat do zbrojení a válčení, nejvíce příjmů začnou dávat na vzdělání. Proslaví se ten, kdo objeví nový vynález, kdo přijde s novou myšlenkou, nikoli bojovník na válečném poli. Z novin se vytratí soudničky a černé kroniky, titulní strany budou patřit vědě. Lidstvo konečně pochopí, že sociální podřízenost žen vede k nesmyslnému zahazování dědičných psychických kvalit, kterými jsou ženy obdařené ne méně než muži, a že rovnost pohlaví nevězí v mělkém a tupém napodobování mužů ženami.

A nebo… nebo zvítězí soucit. Soucit se slabými, nemocnými a hloupými. S marnivými ženami a násilnickými muži. Nastane ojedinělý okamžik v dějinách lidstva, kdy bude možné zlepšit svůj úděl, ale lidstvo se toho dobrovolně vzdá.

Sbohem, lásko. Své dílo jsem dokončil. Kdyby teď ve vteřině zmizelo, svět by se zastavil. Chce-li mi někdo poděkovat, ať zaklepe na dveře 3327…

Reklama